top of page
5F1153F6-1FC6-4CBD-973D-495BBBF62EFD.png

MASAŽA ZA TRUDNICE

Masaža za trudnice ili prenatalna masaža

 

Masaže za trudnice  su od velikog značaja trudnicama, jer one često imaju velike probleme i bolove, pogotovu u lumbo-sakralnom delu. Javljaju se bolovi u donjim leđima, cervikalni sindrom, glavobolje, otečene noge.  Noge otiču usled usporenog rada limfnog sistema i zato često dodje do nagomilavanja limfe , obično u nogama.

Naša preporuka jeste delovati preventivno, odnosno početi sa masažama,  pre nego što se počnu javljati bolovi, naročito kod trudnica koje već imaju  kičmeni deformitet. Zbog širenja karličnih kostiju dolazi do pritiska na mišiće, usporavanja cirkulacije i kompresije krvnih sudova. Masažom možemo ublažiti bolove. Ako trudnica počne ranije dolaziti na masaže može izbeći takve probleme.

Neka od najčešćih pitanja:

Da li je masaža u trudnoći dozvoljena?

Masaža je dozvoljena i preporučljiva, ukoliko je izvodi obučeni terapeut.

Masaža može biti od velike pomoći u ublažavanju tegoba u trudnoći, ali ona mora biti posebno prilagođena. Masaža trudnice smanjuje bol u leđima, poboljšava san, cirkulaciju krvi i limfe i tako smanjuje oticanje ekstremiteta, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora.

Kada i kako masirati?

Zbog velikih telesnih i hormonalnih promena koje se pojavljuju kod trudnice, neki lekari ne preporučuju masažu tokom prva dva-tri meseca. To je vreme kad se žena  treba prilagoditi svojoj trudnoći kako bi se osećala ugodno. Drugo i treće tromesečje je odlično vreme za početak s masažom.

Preporučuje se blaga i nežna masaža, jer trudnica ne bi smela da oseti bol. To će se postići time što će iskusni terapeut u našem salonu, obučen za rad sa trudnicama postaviti trudnicu u pravilan položaj, izvoditi pokrete koji odgovaraju telu trudnice, izdozirati pritisak, naravno, sve vreme ostvarujući komunikaciju sa trudnicom.

Kako se izvodi masaža trudnica?

 

Masaža se izvodi tako što trudnica leži na boku, a pod glavu, između nogu i ispod stomaka se stave jastučići da bi omogućili što udobniji položaj. Masaža mora biti bez jakih i naglih pritisaka. Masira se gornji deo leđa, ruke i noge. Donji deo leđa i stomak se ne diraju, već samo lagano premazuju uljem, koje mora biti pažljivo odabrano jer jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi. Preporučujemo eterična ulja za korištenje tokom trudnoće sa mirisom: mandarine, lavande, limuna.

 

Pogodnosti:

 • Smanjenje otoka na nogama

 • Poboljšanje cirkulacije

 • Oslobađa napetost u mišićima

 • Smanjuje bol u leđima

 • Smanjuje simtome mentalnog i fizičkog umora

Kontraindikacije kod masaža za trudnice  ( prenatalne masaže )  :

 • Visoko-rizična trudnoća

 • Stanje preklampsije (hipertenzivno stanje)

 • Astma

 • Derlamalni osip

 • Dijabetes melitus (šećer)

 • Višestruke trudnoće ( dvojke, trojke…)

 
Cena masaže za trudnice:

U trajanju od 45 min / 2400din

 

bottom of page